Waarom je kan leren van honden

Bent u net zo gelukkig als uw hond? Honden zijn altijd vrolijk als je thuiskomt, ze oordelen niet en staan altijd voor je klaar. Honden zijn unieke wezens waar je op emotioneel vlak een sterke binding mee kunt hebben. In dit stuk staan methodes om met dezelfde stralende glimlach op te staan als je hond.

Onvoorwaardelijk

Zodra je aankomt met je fiets of je auto onderbreekt hij al zijn activiteiten en komt hij naar je toe. Blaffend en soms zo heftig dat er wel eens een plasje kan worden geproduceerd. Hij kan zich bijna niet beheersen. Zo blij is hij. Of je nou 5 minuten weg bent geweest of een paar uur, het blijft altijd dezelfde hartverwarmende begroeting. Het komt zelfs wel eens voor dat ook al moet je even 5 seconden naar de garage of naar de wc, je ineens gevolgd wordt door die kleine. Hij laat zien dat hij blij is dat je er bent, als je dit laat zien met relaties met andere mensen laat je jouw aandeel zien in waardering voor de band die jullie hebben.

Eerlijkheid

De waarheid duurt het langst. En hoe hard de waarheid soms ook is, het is altijd beter om eerlijk te zijn. Een hond is ook altijd eerlijk. Als hij blij is, kwispelt hij, als hij zich niet goed voelt, jankt hij, als hij wil spelen, springt hij tegen je op en ook als hij geen zin heeft, druipt hij af. Door eerlijk te zijn bouw je vertrouwen op.

Focus

Tegenwoordig zijn we altijd met straks bezig en volgende week. En we stressen over iets wat er nog lang niet is. Het gevolg hiervan is dat we vergeten in het nu te leven. Je zult meer genot beleven als je 100% aanwezig bent met alles wat je doet. Als je wel eens met een hond hebt gespeeld, zie je dat een hond een bal of stok nooit uit het oog verliest. Hij heeft de volle 100% concentratie. Als jij je doelstellingen wilt halen, kan ik je verzekeren dat je de focus moet houden op je doel en je niet moet laten afleiden. 

Luister naar je lichaam

Een burn-out is het eindstation van stress waar niets is meegedaan. Als we woede te lang voor ons houden dan knapt ineens de ballon vol met emoties. Als je te laat kijkt en luistert naar je emoties zijn de gevolgen erger dan wanneer je eerder praat over je gevoelens. Daarom is een psycholoog of mental coach heel belangrijk, zodat je je stoom kunt afblazen en je jezelf een spiegel voorlegt. Doe het rustig aan en slaap voldoende. Een hond doet dat ook. Hij slaapt wanneer hij dat wil, hij eet als hij honger heeft en als hij wilt relaxen neemt hij z’n rust op een schaduwplekje in de tuin. 

Speeltuin

In de ogen van een hond is de wereld een speeltuin. Ontdekken, snuffelen en andere honden ontmoeten. Zie het leven als een speeltuin waarin je van alles kunt ontdekken. Stap uit je comfort zone en ontdek nieuwe plekken en culturen op de wereld. Stap desnoods in het diepe en ga alleen reizen. Zo geef je je persoonlijke ontwikkeling een mega boost. Een hond doet dat ook. Zodra je naar het bos gaat, verdwijnt hij tussen de struiken. Altijd hongerig naar avontuur.

Acceptatie

Durf jezelf te zijn. Een hond hoeft zichzelf niet te bewijzen of indruk te maken. Hij is zoals hij is en dat is genoeg. Je bent al uniek van jezelf. Deze is uniekheid is beter dan perfect willen zijn of iemand proberen na te doen. Gebruik je eigen kwaliteiten en eigen unieke uiterlijk. Acceptatie is de eerste stap naar zelfvertrouwen. Een hond wil alleen maar gelukkig zijn. Hij kent geen schaamte. Als hij in de vijver heeft gezwommen en hij komt er vies uit, denk je dat hij zich druk maakt over wat anderen daarvan zullen vinden?

Neem genoegen met het allerbeste

Een hond neemt alleen genoegen met het allerbeste voor hem. Hij wil kwaliteit in zijn leven. Als je een keer hondenvoer meeneemt van mindere kwaliteit, zul je een blik ontvangen met: ‘Meen je dat nou echt?’ Denk groot en twijfel niet aan jezelf. Een hond twijfelt nooit of zijn motieven wel zuiver zijn. Zet alles op zij om je dromen waar te maken. Als je deze wilt waarmaken, moet je al tijdens je droom beginnen aan de realisatie ervan. Wacht niet tot je droom voorbij is, misschien is dan je kans verkeken. Doe dus alles wat nodig is om je doel te bereiken. Ontwikkel jezelf en zoek paden die voor jou begaanbaar zijn. Daarnaast is een hond  voor zijn geluk van niets of niemand afhankelijk. Gelukkig zijn, is zijn ware natuur en alles wat hij doet, is daarvan de uitdrukking. Als een hond een kuil graaft, stopt hij pas als hij zijn laatste restje zand heeft verwijderd. Als hij klaar is, vervolgt hij voldaan zijn weg. Hij is tot de bodem gegaan.