Blog over topsport. Een grote misvatting is het feit dat je altijd ‘harder je best moet doen.’ Je brein is een machine dat energie verbruikt dus soms is hard werken juist iets wat je niet moet doen op dat moment. Want wat nou als je een verkeerde weg bent ingeslagen? Van belang is het om slimmer te werken. Slaap en ontspanning zijn net zo belangrijk als de training zelf. Er zijn drie soorten ontspanning: passief (rust, lezen, massage, wellness), actief (wandelen met je hond, fietsen door de natuur, golf), en sociaal (met vrienden chillen en tijd met je familie doorbrengen).

Playstation

We leren door vallen en opstaan. Hoe meer pogingen we ondernemen, hoe meer we leren. Als je te snel opgeeft zul je dus ook stoppen met leren. Hoe meer training, hoe groter je wordt. Denk aan het regelmatig trainen van je biceps. Als je stopt met je biceps training, worden je biceps ook niet groter. Maar naast het ‘doen’ kunnen we ook leren door te observeren. Door het zien van voorbeeldgedrag van anderen kan je leerervaring opdoen. Dat komt door de aanwezigheid van spiegelneuronen in onze hersenen. Deze hersencellen zorgen ervoor dat bij het zien van bepaald gedrag bij de ander, dezelfde hersenregio’s actief worden bij je eigen brein. Je kunt dus wel degelijk iets opsteken door langs de zijlijn te analyseren. 

Win-Win

Het is dus helemaal geen verloren moeite om de wedstrijden van je tegenstander te bekijken. Treed in de voetsporen van je idolen en voorbeelden; je leert meer van ze dan je op het eerste gezicht zou denken. Virtueel sporten zoals FIFA kan in dit opzicht nuttig zijn. Misschien dacht je eerst van niet, maar de beslissingen die je neemt tijdens het spelen van FIFA kunnen je capaciteit op het echte voetbalveld versterken. Met andere woorden: je kan sneller de juiste beslissing nemen. Voor topsporters is het dus een win-win situatie. Naast het harde trainen is ontspanning net zo belangrijk. En hoe kan je dat nou beter doen dan om samen met een vriend(in) virtueel te sporten. Zo pak je je rust plus je leert doordat je observeert. Conclusie: drie weken op de bank hangen tijdens de Tour de France of een PlayStation-marathon met vrienden zal je niet naar de top katapulteren maar het helpt wel je spelinzicht te verbeteren.

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
We do not share your personal details with anyone.